Fysiotherapie

Een fysiotherapeut is deskundig op het gebied van het houding- en bewegingsapparaat. Hij of zij adviseert, begeleidt en behandelt patiënten met allerlei verschillende lichamelijke klachten zoals bijvoorbeeld lage rugpijn. Een fysiotherapeut heeft minimaal een vierjarige HBO-opleiding afgerond, is lid van het KNGF en staat geregistreerd in het centraal kwaliteitsregister (CKR) van het KNGF

Welke ziektes en aandoeningen behandelt hij/zij?

Een fysiotherapeut houdt zich bezig met klachten van het bewegingsapparaat. Dat kan gaan om sportblessures, klachten door overbelasting, klachten vanwege een ongeval, ziekte of verkeerde beweging of simpelweg omdat het lichaam ouder wordt. Een fysiotherapeut houdt zich verder bezig met de behandeling van pijn, zwellingen of ademhalingsproblemen, de begeleiding bij herstel van een botbreuk of na een operatie. Ook kan een fysiotherapeut iemand opnieuw leren lopen met bijvoorbeeld een prothese.
Bij de eerste afspraak vormt de fysiotherapeut een zo volledig mogelijk beeld van de klachten door vragen te stellen en een lichamelijk onderzoek te doen. Op basis daarvan stelt de fysiotherapeut een persoonlijk behandelprogramma op.

Welke behandelingen geeft hij/zij?

Het belangrijkste onderdeel van de behandeling is de bewegingstherapie waarbij mensen begeleid worden in het doen van specifieke oefeningen. Soms worden hierbij hulpmiddelen gebruikt zoals een hometrainer, een evenwichtstol, ballen of stokken. Deze therapie is bedoeld om door middel van oefeningen de spieren te versterken, de lichaamshouding te verbeteren, gewrichten te mobiliseren, de ademhaling te verbeteren, de circulatie te bevorderen, het uithoudingsvermogen te vergroten of lichaamsdelen te ontspannen.
Een fysiotherapeut kan ook andere behandelingen toepassen zoals massage en  manipulaties.

Wanneer en hoe komt men bij deze behandelaar terecht?

Sinds 2006 is er Directe Toegankelijkheid voor Fysiotherapie. U  kunt zonder verwijsbrief direct contact opnemen met uw fysiotherapeut. Want vaak weet u zelf wat er aan de hand is. Natuurlijk mag u nog steeds eerst naar uw huisarts gaan, maar voor een snellere afhandeling en behandeling van uw klachten kunt u ook direct bij ons terecht. Dat wil niet zeggen dat de huisarts is uitgeschakeld. Hij blijft een centrale rol spelen in de coördinatie van uw zorg. Onze fysiotherapeut zal uw huisarts dan ook blijven informeren, tenzij u aangeeft dat u dat niet wenst.


Indien u direct contact met ons opneemt bekijken we met u de klachten en beperkingen. Als blijkt dat wij u kunnen helpen bij het herstel van uw klachten maken we een vervolgafspraak met een (sport)fysiotherapeut die het meeste verstand heeft van uw problemen. Ook als blijkt dat wij u niet verder kunnen helpen adviseren wij over een passende oplossing.