Voor mij als fysiotherapeut is het meest uitdagende in mijn vak mensen leren en laten ervaren hoe het lichaam feitelijk functioneert. Wat wel en geen belasting c.q. overbelasting is en hoe het voelt of wat er nodig is om tot een verantwoord gebruik van ons lijf te komen. Doordat onze levensstijl steeds minder fysieke belasting vereist, worden we steeds minder ervaringsdeskundig op dit gebied. We hoeven niet gestudeerd te hebben om ons lijf te kunnen voelen, maar we moeten wel wat meer basiskennis en ervaring opdoen. Mensen daarbij helpen en ze daardoor weer beter toegerust voor hun taak te krijgen, waardoor ze aangenamer en met minder pijn en/of vermoeidheidsklachten kunnen functioneren, is mijn uitdaging in het vak.


Daarvoor ben ik indertijd fysiotherapie gaan studeren. En de diverse studies die ik daarna heb gevolgd, hebben allemaal in dat teken gestaan. Aanvankelijk hoopte ik daarbij mensen direct van hun klachten te kunnen verlossen. Als manueel therapeut is dat lange tijd mijn doel geweest. Mijn werkervaring leerde mij steeds duidelijker hoe belangrijk inbreng en motivatie van de patiƫnt zijn. Daarom heb ik daarna cursussen gevolgd in de sportfysiotherapie en voor het corrigeren van normale, maar bewegingstechnisch zeer gecompliceerde bewegingspatronen zoals het lopen.


Voordat ik mij volledig op de S-E-T therapie richtte, waarin ik inmiddels internationaal docent/instructeur ben geworden, heb ik me een aantal jaren toegelegd op de bedrijfsfysiotherapie. Deze beide specialisaties geven meer inhoud aan de preventieve wijze waarop ik nu werk. Preventie is niet alleen het voorkomen van klachten, maar ook het voorkomen van erger. Juist dat element komt in mijn werk als (bedrijfs-)fysiotherapeut tot uiting.